Kuva

Gordon Bennett 2013, täältä tullaan Nancy!

14 Elo

Logo GB2013 Nancy

Maailman vanhin edelleen jatkuva ilmailukilpailu on kaasupallojen Gordon Bennett-race. Ensimmäisen kerran se kilpailtiin vuonna 1906. Tällöin Ranskan Tuiliersista nousi taivaalle 16 palloa. Kilpailu järjestettiin vuosittain (pl. 1914 – 1919) vuoteen 1938 saakka. Maailman palo keskeytti jälleen kilpailun ja se herätettiin uudelleen henkiin 1979 ja kansainvälinen harrasteilmailujärjestö FAI otti sen ohjelmistoonsa vuonna 1983. Sen jälkeen kisa on järjestetty vuosittain. 1998 ja 2007 kilpailu on jouduttu peruuttamaan huonon sään vuoksi.

Tulin kuumailmapalloiluun mukaan vuonna 1991. Alusta lähtien kaasupallolentäminen on kiehtonut minua ja kuten edellisessä artikkelissa kerroin, pääsin mukaan kaasupallolentämiseen vuonna 2007. Jo vuonna 2005 keskustelimme Gordon Bennett-kisaan osallistumisesta, tietämättä kuitenkaan, miten edetä. Ensimmäisen kerran osallistuin kisaan sitten vuonna 2009 yhdessä Ben Mattssonin kanssa Benin OH-ENI-pallolla. Lensimme Genevestä Algeriaan noin 42 tunnissa. Tietämättömyyden suomalla rajattomalla itsevarmuudella ylitimme Välimeren. Kilpailussa jäimme ilman tulosta, Afrikka ei kuulunut kilpailualueeseen. 2010 kilpailussa olikin jo kaksi miehistöä ja kaksi suomalaista palloa. Ben Mattsson ja Peter Lindholm OH-ENIllä sekä minä Markku Sipisen kanssa OH-OCO pallolla. Tällöin lähtöpaikka oli Bristol. Ylitimme Englannin kanaalin ja jatkoimme matkaa edelleen Bretagnen yli Biskajan lahdelle. Laskeuduimme 23 tunnin lennon jälkeen Bordeauxin eteläpuolelle. Matkaa kertyi reilu 800 km.

??????????????????????????????????????????????????????????????

2011 ja 2012 kisat jäivät väliin, muuta viime syksynä teimme Sipisen Markun kanssa päätöksen osallistua tämän vuoden kisaan. Tarkoituksemme oli keväällä käydä lentämässä harjoittelulento Saksassa. Kävimmekin Münchenissä, mutta säät estivät kaasulentämisen. Meille aukesi kuitenkin mahdollisuus osallistua Ranskan Lorrainessa järjestettävän suurpallotapahtuman yhteydessä tehtävään kaasupallolentoon. 11 palloa otettiin mukaan lentämään tästä kuumailmapallotapahtumasta. Matkustimme Ranskaan palloinemme ja heinäkuun viimeisen päivän iltana nousimme Chambleyn kentältä ilmaan. Lensimme upean lennon yön yli. Matka suuntautui pohjoiseen. Noin kilometrin korkeudella purjehdimme ensi Luxenburgin ilmatilaan ja sieltä edelleen Saksaan. Aamulla laskeuduimme upeassa säässä Manderscheidiin. Korissa oli Markun ja minun lisäksi saksalainen Heinz Kröger, joka valvoi lentoamme pitkän lentotaukomme jälkeen.

??????????IMG_3651

 

Nyt valmistelut alkavat olla valmiina. Tulevana tiistaina automme lähtee kohti Frankfurtia ja loppumiehistö lentää sinne torstaina. Perjantaina on ilmoittautuminen ja lauantai-iltana lentoonlähtö. Otamme lennolle mukaan iPadin ja tarkoituksemme on yrittää päivittää tätä blogia suoraan pallosta. Joka tapauksessa kilpailua on mahdollista seurata reaaliajassa netissä. http://www.gordonbennett2013.org/

Yksi vastaus kirjoitukseen “Gordon Bennett 2013, täältä tullaan Nancy!”

  1. Sari 20 elokuun, 2013 klo 3:48 am #

    Kiva päivitys ja taustoitus, kiitos tästä! Isosti onnea matkaan ja suotuisia tuulia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: