76 lentoa takana kädet kahvoissa

15 Hel

Helmikuu puolessa välissä. Lentolippu kotiin on tilattu Bankokista 12.4. Eli parisen kuukautta vielä menee täällä. Täytyy sanoa, että aika on täyttänyt odotukset ehkäpä jopa ylittänyt. Pääasiassa olen lentänyt Baganissa, mutta kymmenen lentoa myös Mandalayssa. Siitähän kerroinkin jo aikaisemmassa postauksessa. Maaliskuussa menen myös Inle-järvelle lentämään. Sitä odotan innolla.
DCIM100GOPROG0030413.JPG

Aikamoinen operaatio on lentopäivä täällä. Lennämme Baganissa seitsemällä pallolla ja saamme kerralla taivaalle 84 asiakasta. Homma alkaa jo edeltävänä päivänä toimistolla, jossa illalla seitsemän jälkeen henkilökunta jakaa asiakkaat palloihin. Lentäjistä on joku vuorollaan duty pilot, eli vastuulentäjä. Hänelle menee tekstiviestillä tieto lennätettävien määrästä ja palloista. Vuorolistan mukaan dutypilot määrittää seuraavana aamuna lentävät pilotit ja yhden varalle. Tieto tästä välitetään iltakahdeksan aikoihin lentäjille. Kun on työvuorossa seuraavana aamuna, nukkumaan mennään ilta yhdeksän tietämillä kun herätys aamulla on jo neljältä. Jokaiselle pallolle on oma maahenkilöstönsä, 10- 11 henkilöä kaikkiaan. He menevät pallovarastolle aamulla puoli neljäksi valmistelemaan palloja. Lentäjät tapaavat puoli viideltä hotellin näköalatasanteella, mistä lähetetään testipallo tuulen suunnan määrittämiseksi. Valittavia lähtöpaikkoja on kaikkiaan viisi. Tuulen suunta ja nopeus huomioiden valitaan yksi ja ilmoitetaan maahenkilöstölle pallovarastolle. Lentäjiä on odottamassa hotellilla pilottibussi ja sen mukana on tullut myös matkustajaluettelot palloittain. Lentäjille ei ole nimetty omia palloja, vaan aamuisin valitaan pallot. Valinnan perusteita on mm. asiakkaiden kotimaat ja sitä kautta lentäjien hallitsemat kielet. Lentäjiltämme löytyy kielitaitoa englantiin, ranskaan, saksaan, espanjaan ja suomeen. Toki joillain lentäjillä on myös mieltymyksiä joihinkin palloihin. Uudet pallot ovat haluttuja lennettäviä. Tämän jälkeen täytetään lennonvalmistelukaavake. Siihen tehdään matkustajalista sekä paino- ja polttoainelaskelmat.

Kun tieto lähtöpaikasta on annettu pallovarastolle, lähtee sieltä karavaani liikkeelle. Pallo kulkee traktorin peräkärryssä ja jokaisen pallon catering-ryhmälle on avolavapaku, jossa kulkee pöytiä, tuoleja ja tarvikkeet lennon jälkeiseen seremoniaan. Lähtöpaikan aamiaistarjoilua varten on oma ”baariauto”. Pikkubussit lähtevät keräämään asiakkaat hotelleista. Seitsemää palloa varten liikkeelle lähtee yli 20 ajoneuvoa. Kun Baganissa lennetään kaikilla yhtiöillä maksimissaan 31 pallolla, aamulla liikkeellä on lähes sata ajoneuvoa ja 400 ihmistä pallotöissä. Lähtöpaikalla on kova touhu päällä. Jokaiselle pallolle valmistellaan oma pöytä, johon katetaan aamiaistarpeet.20200114_060643 Baariautossa valmistellaan kahvit, lämmitetään croissantit ja leivonnaiset sekä laitetaan esille mehut ja murot ym aamiaistuotteet. Lentäjille katetaan oma pöytä lennonvalmistelua varten. Heidän saavuttua viimeistellään lennonvalmistelulomake mm. lämpötilatiedoilla, jotta voidaan täydentää painolaskelmat. Dutypilot täyttää erillisen kaavakkeen, jossa on ilmoitettu asiakas- ja pallomäärät. Tämä lomake lähtee lentokentälle.

Pallot ajetaan traktoreilla omille lähtöpaikoilleen ja henkilöstö ryhtyy valmistelemaan palloja lentokuntoon. Kun kori, poltin ja kaasusäiliöt ovat valmiina lentäjä tekee  lentoonlähtötarkastuksen, eli tarkistaa polttimen toiminnan ja varmistaa korissa olevien laitteiden toimivuuden sekä kiinnittää omat instrumentit; korkeusmittarin/variometrin ja tablettitietokoneen.

Samaan aikaan matkustajia kuljettavat bussit saapuvat lähtöpaikalle. Matkustajat ohjataan omiin pöytiinsä. Samalla kun heille tarjoillaan aamiainen, lentäjä käy esittäytymässä ja kertomassa lyhyesti mitä lähtöpaikalla tapahtuu.

Lähtöpaikalla varmistetaan vielä testipallolla tuulen suunta ja nopeus. Joskus, onneksi hyvin harvoin voidaan lento joutua peruuttamaan vielä lähtöpaikalla, kun tuulensuunta onkin kääntynyt tai muuten lentosää on epävakaa. Kun kaikki on valmista, dutypilot pitää matkustajille lyhyen infon, jossa esittelee kaikille lentäjät ja kertoo muutaman ohjeen matkustajille. Tämän jälkeen lentäjät vievät omat matkustajansa pallolleen.

20200114_062504

 

 

 

 

 

Pallon luona lentäjä pitää turvabriefingin matkustajille ja aloitetaan pallojen kylmätäyttö. Sen aikana lentäjä tarkistaa vielä kuoren ja varmistaa, että pallo on kaikilta osiltaan lentokunnossa.

Yhtiössämme on tapana, että kylmä- ja kuumatäyttö aloitetaan yhtäaikaa. Todella hienon näköistä ja on osa yhtiön ammattimaista toimintamallia.  Lentoonlähtökin tapahtuu usein tiukassa muodostelmassa. Täällä kun tuulet ovat yleensä hyvin heikkoja pinnassa, tiukka muodostelmalento voidaan tehdä turvallisesti. Temppelialue on kertakaikkiaan upea alue lentää.

Kooltaan se on noin 10 x 10 km ja nykyään siellä on yli 2000 temppeliä ja pagodaa. Kukoistusaikanaan vv. 1100 – 1350 niitä oli alueella  yli 10 000. Edelleen huikea näky. Viime kesänä UNESCO antoi Baganille maailmanperintökohteen statuksen. Vielä muutama vuosi sitten lentoonlähdöt ja laskut voitiin tehdä temppelialueelta, mutta nyt lentämiselle on tiukat säännöt. Lähtöpaikat on määritelty. Ne sijaitsevat alueen ulkopuolella, yksi taitaa olla aivan laitamilla. Laskeutuminen temppelialueelle on kielletty ja korkeutta on oltava 150 metriä temppeleistä. Tätä myöskin valvotaan. Tälläkin kaudella on tehty ainakin yksi selvitys matalalla lentämisestä aluetta valvovalle ja ylläpitävälle viranomaiselle.

Lentäminen sinänsä on helppoa. Tuulet ovat pääsääntöisesti heikkoja ja ilma on hyvin stabiili. Pallojen määrä on poikkeuksellinen yleisölennoille. Tällä kaudella maksimimäärä on 31. Lentäjällä on korissa kolme radiota, yksi lentokentän taajuudella, yksi yhtiön sisäisellä ja yksi kaikkien yhtiöiden yhteisellä taajudella. Palloille ei ole lennonjohtoa, vaan jokainen pitää huolen itsestään. Kun lennetään toisen pallon yläpuolelle, siitä ilmoitetaan alla olevalle. Samoin jos muuten arvellaan, että oma lento vaikuttaa toisen pallon lentoon. Käytössämme on karttaohjelma, jossa on näkyvillä sovitut laskeutumisalueet ja alueet, jonne ei saa laskeutua. Kiellettyjen alueiden ulkopuolella laskeutuminen on kuitenkin vapaata. Viljelyksien turmelemista tietysti vältetään ja laskeutumiset pyritään tekemään ennalta sovituille paikoille. Se helpottaa myös maahenkilöstön ohjaamista laskeutumispaikalle. Mikäli nähdään, että samalle alueelle tulee useita palloja, laskeutuminen tehdään siten, että muillekin jää tilaa. Mikäli laskeutumisalueella ei vielä ole omaa maahenkilöstöä, muiden yhtiöiden maamiehet auttavat laskeutumisessa. Yhteistoiminta on erinomaista.

Laskupaikalla pallon cateringryhmä valmistelee seremoniapisteen. Eli telttatuolit asiakkaille ja pöytä valmiiksi, jolla on kuohuviinit coolerissa ja hedelmiä tarjottimella. Kun asiakkaat saapuvat pallolta heille tarjotaan viileät käsipyyhkeet ja mehulasillinen.

 

Lentäjä pitää lyhyen esitelmän kuohuviiniseremonian syntymisestä ja kaikille matkustajille luovutetaan diplomit. Samaan aikaan maahenkilöstö kokoaa palloa lastattavaksi traktorin peräkärryyn. Kun asiakkaat lähtevät bussilla hotelliinsa, lentäjän työ on ohitse. Maahenkilöstöllä sen sijaan työ jatkuu.  Pallovarastolla tankataan kaasusäiliöt ja siivotaan kori hiekasta ja pölystä. Pallot valmistellaan seuraavaa päivää varten. Yleensä maahenkilöstön päivä päättyy yhdentoista aikaan aamupäivällä, joten kahdeksan tuntia tulee täyteen. Jos taasen laskeutuminen on hiekkasärkälle ja kalusto tuodaan veneillä pois, päivä saattaa venähtää iltapäivään.

Tästä postauksesta tuli varsin asiapitoinen. Kyllä täällä lentämisen lisäksi tehdään kaikenlaista muutakin; erilaisia retkiä ja  juhlistetaan merkkipäiviä. On myös jonkun verran lentäjien välisiä urheilutapahtumia. Seuraavan postauksen teen Inle-järven retken jälkeen. Siitä yritän tehdä enemmän fiilistelytarinan.  Näihin kuviin, näihin tunnelmiin!

Yksi vastaus kirjoitukseen “76 lentoa takana kädet kahvoissa”

  1. Sari 17 helmikuun, 2020 klo 7:11 am #

    On se kyllä vaikuttavaa toimintaa, erittäin järjestäytynyttä ja ammattitaitoista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: