Harmattan-tuuli

22 Tam

Sunnuntaipäivä. Suomessa on vaalipäivä. Meillä jäi äänestämättä, kun lähin äänestyskoppi lienee Mauritaniassa. Äänestysreissu olisi ollut parin päivän mittainen vähintään, kun olisimme täältä punaista viivaa lähteneet vetämään. Illalla kyllä katselemme netistä tuloslaskentaa. Mielenkiintoinen ilta on tulossa.
Pääsimme tänne Somoneen torstai-iltana. Meillä oli tarkoitus lähteä jo aamupäivästä, mutta emme saaneet auton papereita kuntoon. Tämän vuoksi meille suositeltiin, että odotamme ACT:n kuskia ajamaan meidät. Arona oli viemässä Kujalan perhettä Somoneen ja saapui siltä reissulta vasta kuuden jälkeen takaisin Dakariin. Lähdimme sitten Rangerilla illalla ajamaan. Pimeässä ajo ei täällä ole herkkua. Kaistamaalauksia ei juurikaan ole ja autojen valojen suuntaukset ovat vähän miten sattuu. Onneksi nopeudet ovat aika matalia liikenteessä. Väkeä oli liikenteessä jälleen paljon. Ilmeisesti ihmiset ovat menossa pois Dakarista viikonlopuksi.
Täällä on nyt muutaman päivän vaikuttanut Harmattan-tuuli. Se on pasaati-tuuli ja se puhaltaa koillisesta. Harmattan on osa isoa sääjärjestelmää. Päiväntasaajalla muodostuu matalapaine auringon lämmittäessä ja ilman noustessa ylöspäin. 30-32 leveyspiirin kohdalla muodostuu jatkuva korkeapaine. Korkeapaineesta virtaa ilmaa matalapaineeseen ja maapallon pyörimisliike kääntä tuulen koilliseksi tällä alueella, missä nyt olemme. Harmattan tuuli tuo mukanaan hiekkaa Saharasta ja näkyvyys on ajoittain varsin heikko. Tuuli alkaa voimistumaan heti auringon noustessa ja heikkenee varsin myöhään. Perjantai-iltana olimme mittailemassa tuulia pari tuntia ennen auringon laskua hiukan sisämaassa ja silloin tuuli oli aivan liian voimakas pallotoimintaan aivan auringon laskuun saakka. Eilen lauantaina tuuli oli jo hiukan heikompaa ja tänään taas tuntuu heikenneen lisää. Nyt näkyvyyskin alkaa olla parempaa.
Pääsimme vihdoin luotaamaan heliumpalloilla. Kyllä, totta se on! Jossain aikaisemmin kirjoitin, että jos täällä vaikka boxi löytyisi, ei löytynyt. Tuuli vei kaikissa korkeuksissa, missä pilottipallon näimme kohti lounasta. Jos tuo tuuli tänään heikenee, näemme syntyykö merituulta. Näinhän on muutamana päivänä käynyt. Nyt pääsisimme heliumpallolla katselemaan ilmavirtojen käyttäytymistä tarkemmin.
Lauantaina ajelimme Kujaloiden kanssa Mbourin kylään ja sieltä eteenpäin karjamarkkinoille. Tien varressa oli iso alue, missä oli karjaa runsaasti myynnissä. Paikalla oli myös pikateurastamo, josta olisi saanut tuoretta lihaa mukaansa. Me päätimme olla ostamatta mitään. Kauppa alueella näytti käyvän. Pääasiassa elävää karjaa myytiin. Jonkun verran sain kuvattua alueella, kavalkaadissa muutama kuva. Kävimme myös Bandian luonnonpuistossa eläimiä katselemassa. Laitan muutaman kuvan niistäkin jälleen kuvakavalkaadiin.
Sunnuntai on mennyt lepopäivänä. Huomenna käymme lentokentällä ja tiistaina suuntaamme jälleen Dakariin. Viemme auton huoltoon ja myös sen paperit olisi tarkoitus saada. Veini lähtee keskiviikkona Suomeen ja minä jään tänne odottelemaan Maijan saapumista viikon päästä.
Katsotaan keskiviikkona, mitä kerrottavaa löytyy. Nyt Suomen vaaleja jännäämään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: